Cieple, pożywne śniadanko pozwala nam miło zacząć dzień. Wersji omletu jest multum, ale ja mam swoją ulubioną. Moje dziecko też jest nim zachwycone.
Omlet (ilość składników dla dziecka)
2 małe jajka
szczypta soli
2 łyżki mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i dalej mocno mieszamy.Wsypujemy mąkę i dobrze łączymy składniki, żeby nie było grudek mąki. Możemy to zrobić za pomocą miksera.Wlewamy trochę oleju na patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet powinien nam ładnie urosnąć na patelni.
I teraz dodatki. Moje dziecko toleruje omlet tylko posypany cukrem pudrem. Możemy go również posypać zwykłym cukrem, posmarować dżemem lub nutellą. Do samego ciasta możemy dodać szczyptę imbiru i łyżkę miodu, wtedy będzie słodszy i oryginalny. Ja osobiście wolę wersję bardziej treściwą. Do ciasta dodaję czubatą łyżkę płatków owsianych, można też dodać płatki gryczane. Po wylaniu ciasta na patelnię wkrawam pokrojonego w plasterki banana. Przewracam na drugą stronę i smażę do końca. Można do ciasta zetrzeć jabłko, wkroić gruszkę czy brzoskwinię. Generalnie prawie wszystko pasuje do omleta.
Możemy też zrobić wersję wytrawną. Do ciasta dodać plasterek szynki i łyżkę startego żółtego sera. Może to być również ser feta, mozarella lub pleśniowy. Zamiast tego wrzućmy trochę groszku, kukurydzy i drobno pokrojonego pomidora... Tak ja pisałam. Wersji jest ilość nieograniczona!!!!! Jest to świetna potrawa do eksperymentowania i dobrej zabawy od samego rana!
czwartek, 12 stycznia 2012
zupa krem
Na pluchę i niepogodę najlepsza jest ciepła, aksamitna w smaku zupa, która rozgrzeje nam żołądek i zmysły. Czasami wystarczy naprawdę niewiele zmienić i stworzyć coś zupełnie innego.
Zupa krem
udko z kurczaka
marchewka 3 sztuki
seler mały 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 0,5 sztuki
brokuły
kalafior (w zimie, gdy zdecydowanie nie jest sezon ani na brokuły ani na kalafior, lepiej kupić te warzywa mrożone niż importowane w sklepie,bo może się to skończyć niefajnym bólem brzucha.Warzywa, które są hodowane nie w swoim czasie są nasycane ogromną ilością chemii i polepszaczy i oprócz wyglądu w niczym nie przypominają tych z lata)
cukinia 1sztuka
ziemniaki 2-3 sztuki
cebula mała 1sztuka
czosnek 1-2 ząbki
mąka pszenna lub ryżowa do zagęszczenia zupy
śmietana do zabielenia zupy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir
siemie lniane 0,5 łyżeczki
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 3-4ziarenek
olej
groszek ptysiowy lub chleb na grzanki
Udko gotujemy z dodatkiem przypraw, seler, por i pietruszkę obieramy, przekrawamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Marchewkę, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy. Brokuły i kalafior można przepłukać przed dodaniem. Wszystko razem gotujemy aż zmięknie. Wyjmujemy mięso,po, bo się nie zmiksuje i jeżeli nie lubimy to pietruszkę i seler, ale można zostawić, bo będzie lepszy smak. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy. Całość miksujemy na gładką masę. Zagotowujemy i jeżeli jest za rzadka to rozrabiamy mąkę i zagęszczamy zupę. Zabielamy małą ilością śmietany i doprawiamy do smaku. Zupę możemy jeść czystą lub dodać do niej grzanki czy groszek ptysiowy. Możemy też posypać ją koperkiem czy natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Zupa krem
udko z kurczaka
marchewka 3 sztuki
seler mały 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 0,5 sztuki
brokuły
kalafior (w zimie, gdy zdecydowanie nie jest sezon ani na brokuły ani na kalafior, lepiej kupić te warzywa mrożone niż importowane w sklepie,bo może się to skończyć niefajnym bólem brzucha.Warzywa, które są hodowane nie w swoim czasie są nasycane ogromną ilością chemii i polepszaczy i oprócz wyglądu w niczym nie przypominają tych z lata)
cukinia 1sztuka
ziemniaki 2-3 sztuki
cebula mała 1sztuka
czosnek 1-2 ząbki
mąka pszenna lub ryżowa do zagęszczenia zupy
śmietana do zabielenia zupy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir
siemie lniane 0,5 łyżeczki
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 3-4ziarenek
olej
groszek ptysiowy lub chleb na grzanki
Udko gotujemy z dodatkiem przypraw, seler, por i pietruszkę obieramy, przekrawamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Marchewkę, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy. Brokuły i kalafior można przepłukać przed dodaniem. Wszystko razem gotujemy aż zmięknie. Wyjmujemy mięso,po, bo się nie zmiksuje i jeżeli nie lubimy to pietruszkę i seler, ale można zostawić, bo będzie lepszy smak. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy. Całość miksujemy na gładką masę. Zagotowujemy i jeżeli jest za rzadka to rozrabiamy mąkę i zagęszczamy zupę. Zabielamy małą ilością śmietany i doprawiamy do smaku. Zupę możemy jeść czystą lub dodać do niej grzanki czy groszek ptysiowy. Możemy też posypać ją koperkiem czy natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)