sobota, 12 stycznia 2013

Tartaletki z czerwoną cebulą, tuńczykiem i cukinią

Tartaletki okazały się tak pyszne, że ciężko było się im oprzeć!!! Połączenie słodkiego smaku cebuli z tuńczykiem daje niewyobrażalny efekt. Polecam na imprezy, bo można je zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz do chrupania w domu, jako przekąskę.

Składniki na 4 tartaletki:
Duża czerwona cebula
1 mała cukinia
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czubata łyżka serka mascarpone
Gotowe ciasto francuskie, ale nie mrożone
Cukier
Sos sojowy
Olej

Cebulę kroimy w okręgi. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, płaską łyżeczkę cukru. Mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Cebulę dusimy około 10 minut, od czasu do czasu ją mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Przykładamy do niego foremkę do tartaletki górną częścią i wycinamy porcję ciasta. Odwracamy foremkę i dopasowujemy ciasto do foremki. To jest najprostszy sposób na dopasowanie ciasta do formy. Możemy foremki lekko masłem posmarować, żeby nam ciasto po upieczeniu łatwiej odchodziło od brzegów.

Wykładamy foremki z ciastem folią aluminiową  wsypujemy do środka ciecierzycę, fasolę, ryż czy cokolwiek innego z ziaren znajdziemy, żeby obciążyć ciasto, aby nie rosło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika, wysypujemy ziarenka  zdejmujemy folię.
W czasie pieczenia kroimy małą cukinię w plasterki. Zwiększamy ogień pod cebulą, zdejmujemy pokrywkę, wrzucamy cukinię, skrapiamy ją sosem sojowym i smażymy przez kilka minut. Należy uważnie patrzeć, żeby nie spalić cebuli. Wyłączamy gaz.
Tuńczyka odsączyć z oleju, przesypać do miski, dodać serek i odsączoną z oleju cebulę wraz z cukinią. Wszystko ładnie wymieszać. Można spróbować czy smak nam  odpowiada, ewentualnie doprawić pod siebie. Łyżką nakładamy porcje do foremek z ciastem, cukinię układamy na wierzchu. Nadzienia może być dużo w jednej porcji.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego tak samo do 200 stopni na około 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy wyjąć jedną foremkę i lekko podważając ciasto sprawdzić czy spód nam się zrumienił, jeżeli nie to włączmy na kilka minut grzanie tylko dolnej grzałki.
Po wyjęciu z piekarnika dajmy ich chwilkę a potem jeszcze ciepłe możemy wyciągnąć z foremek. Rozpływają się w ustach. Zdecydowanie przeważa smak cebuli i tuńczyka, ale cukinia tak cudownie chrupie podczas gryzienia. Bardzo smakowita przekąska.
Smacznego!!!