Drogie Mamy i Tatusiowie! W związku z tym, że moja córka będzie niedługo kończyć 4 miesiące i tym, że mam pełno warzyw z działki, ogródka i od sąsiadki, ogarnął mnie szał słoiczków! Ja wiem, że te co są w sklepach są dobrze dobrane i warzywa są super, ale...ja i tak wolę zrobić swoje. Chociażby taka jest różnica, że słoiczków ze sklepu nigdy nie mogłam sprać z ubrań syna... Nie wiem jakie składniki tam dodają, bo swoje wszystkie spierałam. A poza tym, jeżeli macie dostęp do warzyw bez świństw to zawsze lepiej zrobić własne. Wtedy naprawdę wiemy z czego są robione!
Potrzebny nam będzie parowar, słoiczki małe, mikser, nakrętki i tyle!
Warzywa, owoce układamy w parowarze, ustawiamy czas i czekamy. Jabłka, gruszki, śliwki, buraki, ziemniaki, marchew, cukinia, dynia.... I wiele innych. To samo możemy zrobić z mięsem, lub pomieszac mięso z warzywami. Po ugotowaniu miksujemy na papkę, wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. Na dnie garnka układamy pieluchę tetrową, ustawiamy słoiki, zalewamy do 3/4 wysokości wodą, przykrywamy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Pamiętajmy tylko, żeby nie zdejmować pokrywki z garnka podczas gotowania!!! niech słoiczki przestygną w garnku i gotowe!
Ja na razie zrobiłam jabłka, jabłka z burakami i cukinię z ziemniakami.
Powodzenia!