wtorek, 28 sierpnia 2012

Placuszki o wielorakim składzie

Któregoś dnia miałam przegromną ochotę na jakiś odmienny obiad. Pomyślałam o kotletach i mną lekko wstrząsnęło. Niestety moje dziecię ostatnio nie chcę jeść niczego, co nie wygląda jak kotlet. Postanowiłam go więc trochę przechytrzyć!! I... Udao się, a przy okazji wyszły rewelacyjne placki, pyszne, syte i nietypowe. Zapraszam!



Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
200g białego sera
3 łyżki śmietany(gęstej)
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 mała cukinia
1 duża marchewka
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
1 duże jajko(można dodać dodatkowo 1 żółtko)
sos sojowy, pieprz ziołowy, sól, imbir, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
bułka tarta(niekoniecznie)
olej lub masło klarowane

Jeżeli zaplanujemy sobie placki dzień wcześniej, to namoczmy kaszę w wodzie z odrobiną octu jablkowego, a jeżeli ochota prztyjdzie tego samego dnia to ją chociaż przepłuczmy na sitku zimną wodą. Ugotujmy kaszę ze szczyptą soli w szklance wody. Jak będzie gotowa przełóżmy do miski, dodajmy ser i śmietanę i zmiksujmy.
Musi powstać papka. Do niej zetrzyjmy cukinię i marchewkę. Dodajmy siemię lniane, płatki owsiane, jajko, przyprawy i wymieszajmy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i szatkujemy, podsmażamy na oleju lub maśle klarowanych z odrobiną cukru (1/2 łyżeczki).

Dodajemy do reszty, mieszamy, dodajemy mąki, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Ciasto będzie się kleić do rąk, dlatego możemy namaczać ręce w zimnej wodzie. Formujemy kotleciki i możemy przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej, ja musiałam, bo przecież musiały być kotlety :) Możemy je również smażyć bez niczego lub otoczyć w mące. Smażymy na oleju lub maśle klarowanym. Podajemy z surówkami,bo ciężko tu wymyślić coś innego :) Kasza przecież w środku!!!!
Są naprawdę rewelacyjne w smaku!!
Smacznego!!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz