Pierwsza w obroty idzie pieczeń z karkówki w fantastycznej marynacie.
1-1,2 karkówki
oliwa
sos sojowy
2-3 łyżeczki musztardy chrzanowej
7 ząbków czosnku (posiekane drobno)
1/2 pęczka koperku
imbir mielony
kminek mielony
pieprz ziołowy
1/2 kieliszka wódki
słodka papryka
Z podanych składników robimy marynatę do której wkładamy karkówkę. Koperek układamy na wierzchu bez krojenia w całości. Dobrze ją obtaczamy wszystkimi przyprawami, zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
W brytfannie rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z obu stron. Wlewamy wodę do połowy wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy pod przykryciem 2-2,5 godziny, podczas duszenia kilkakrotnie obracamy pieczeń. Jeżeli sos za bardzo wyparuje uzupełniamy go wodą.
Sos można zagęścić, gdy mięso będzie już gotowe. Do kubka napełnionego do połowy zimną wodą wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej lub ryżowej i czubatą łyżkę śmietany. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek i dodajemy do sosu. Jeżeli nadal będzie za rzadki powtarzamy czynność. Mięso kroimy w plastry i podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz