Pachnący, miękki, dobrze przyprawiony gulasz to konkretny pomysł na weekendowy obiad. Przede wszystkim dlatego, że można go zrobić na dwa dni i niedzielę na przykład mieć wolną.
Składniki:
szynka kulka ważąca około 1,20-1,30 kg
oliwa z oliwek
papryka czerwona słodka w płatkach (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
sos sojowy
ocet balsamiczny
czosnek 2 duże ząbki
cebula szalotka 3 sztuki
sos chilli słodko-kwaśny
mąka pszenna do oprószenia mięsa 1 łyżeczka, można zastąpić inną mąką
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
musztarda dijon 2 łyżeczki
gałązka rozmarynu
śmietana( ja dałam śmietankę owsianą)
sos, pieprz
Mięso kroimy w dużą kostkę, kawałki około 4-5 cm. Szalotkę kroimy w półplasterki i razem z mięsem wrzucamy do garnka, oprószamy mąką. Podlewamy oliwą i podsmażamy ze wszystkich stron. Podczas obróbki termicznej po kolei dodajmy przyprawy. Czosnek zetrzyjmy na małej tarce, ładniej się rozejdzie. Cały czas mieszajmy, żeby przyprawy równomiernie się rozeszły. Gdy już wszystko dodamy, podlejmy mięso wodą, żeby zrobił się sos. Włóżmy gałązkę rozmarynu i pod przykryciem na małym ogniu gotujmy około 1,5 godziny. Wyjmijmy rozmaryn i spróbujmy. Ja dodałam jeszcze trochę koncentratu i pół łyżeczki cukru. Jeżeli będziemy dodawać zwykłą śmietanę, to rozróbmy ją z odrobiną zimnej wody. Owsianą śmietankę można wlewać bezpośrednio do potrawy. Jeżeli lubimy ostrzejsze smaki można dodać sosu tabasco albo więcej pieprzu.
Kluski śląskie pasują do tego idealnie, ale myślę, że z kaszą ten sos też będzie się smacznie komponował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz