sobota, 22 lutego 2014

Indyk w owocach

Bardzo lubię mięso z owocami. Nie musi to być tylko białe mięso. Wiem, że ciężko się niektórym z takim połączeniem pogodzić, ale do odważnych świat należy!!!





Składniki:

0,5 kg filetu z indyka
100 ml mleczka kokosowego
plasterek cytryny
1 duża gruszka
1 duża pomaranćza
2-3 krążki ananasa z puszki
sos sojowy
przyprawa do kuchni azjatyckiej
2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso kroimy w kostkę lub w paski, według upodobań, następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy do kuchni azjatyckiej. Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, na  podobne kawałki kroimy ananasa. Pomarańczę obieramy z pomarańczowej skórki, ale także z białych skórek, inaczej potrawa zrobi się gorzka, ją również kroimy w kostkę. Do podsmażonego mięsa dodajcie mleczko kokosowe i owoce. Dolejcie trochę wody, żeby wyszedł sos. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum i dusimy pod przykryciem. Możecie dodać trochę wina białego, na pewno wyostrzy smak, a jeżeli nie macie akurat pod ręką, tak jak ja to dodajcie plasterek cytryny. Jeżeli zostawicie skórkę  potrawa będzie miała trochę więcej goryczki. Gdy mięso będzie już mięciutkie doprawmy sosem sojowym. Jeżeli zostawiacie potrawę do dnia następnego to pamiętajcie, żeby sos zakrywał mięso. Wtedy nie wyschnie. Najlepszym dodatkiem będzie ryż, ale myślę, że ciekawie będzie również smakować z kaszą jaglaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz