czwartek, 16 października 2014

Krem z pieczarek- również dla alergików





Zupa zabierająca nam sporo czasu, ale jej smak rekompensuje wszystko. Jeżeli lubicie pieczarki, to jest to potrawa dla Was! Na coraz zimniejsze dni i wieczory zupa jest najlepszą potrawą rozgrzewającą. Krem z pieczarek możecie jeść sam, z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem czy kaszą. Także jest w czym wybierać.

Żeby zupa wyszła smaczna, musimy mieć dobrą podstawę. Dlatego gotujemy normalny rosół.
Z udka kurczaka, kawałka żeberka wieprzowego, dużej ilości warzyw, nie zapominajmy o natce pietruszki, koperku i jak jeszcze znajdziecie w sklepach, lubczyku. Z przypraw nie zapomnijcie o zielu angielskim, liściu laurowym, kilku ząbkach czosnku, pieprzu, soli. Ja lubię dodać do zupy kawałek świeżego imbiru i trochę sosu sojowego. W czasie gotowania rosołu, zabierzcie się za pieczarki. Musi być ich dużo, nie wiem w jak dużym garnku będziecie gotować zupę, ale ilość pieczarek, w całości musi być objętościowo większa niż garnek. Musi być ich naprawdę dużo, żeby krem miał odpowiedni smak. Pieczarki umyjcie pod dużym strumieniem wody, jeżeli nie będziecie ich obierać. Jeżeli je obieracie to też oczywiście je umyjcie :) Zetrzyjcie pieczarki do dużej miski na części tarki dla ogórków. Pójdzie Wam z tym zdecydowanie szybciej niż jakbyście chcieli kroić je nożem. Dwie średnie cebulę pokrójcie w kostce i podsmażcie na średnim ogniu na maśle. Pieczarki do cebuli dodawajcie po trochu, czekajcie aż się skurczą i wtedy dołóżcie następną porcję. Nadmiar wody z pieczarek wybierajcie łyżką lub małą chochelką. Jak już włożycie ostatnią porcję pokrojonych pieczarek, dodajcie prawdziwe masło. Dzięki niemu pieczarki staną się bardziej słodkie i wyraziste. Możecie go dodać sporo, przynajmniej 4 łyżki. Trochę posólcie pieczarki.
Jak już mięso i warzywa w zupie będą miękkie, to wyjmijcie z niej wszystko. Dobrze by było ją przecedzić, żeby pozbyć się wszystkich farfocli. Wrzucacie pieczarki i gotujecie jeszcze razem około 30 minut. Po tym czasie miksujecie zupę blenderem. Możecie dodać przed miksowaniem kawałek marchewki, pietruszki i selera. Będzie trochę gęstsza i smaczniejsza. Po zmiksowaniu zagotujcie ją i przyprawcie według swojego smaku. Dzięki dużej ilości pieczarek nie trzeba już jej zagęszczać, ale jeżeli wyszła Wam trochę za rzadka to dodajcie trochę mąki i śmietany, ale zdecydowanie smaczniejsza jest bez dodatków.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz