piątek, 6 stycznia 2012

Alergie

W zakładce o mnie napisałam, że zajmuję się również gotowaniem dla alergików pokarmowych. Moje dziecię od urodzenia miało alergię na gluten i mleko krowie. Trzeba się było trochę nawymyślać, na szczęście nie była to dla mnie nowość, u mnie w rodzinie to prawie normalka. Jednakże wiem, że dla wielu rodziców jest to szok. Postaram się trochę przybliżyć ten problem i w miarę możliwości ułatwić gotowanie.

Czekolada

Jak już zrobiłam to czekoladowe ciacho to może by tak coś o samej czekoladzie napisać.Zawsze to dobrze wiedzieć, co się je. Czekolada znana była od wieków, a przywieziona do Europy z Ameryki od Indian. Z nasion kakaowca pierwsze napoje, które sporządzano były pite przez wybranych i wojowników. Czekoladę i kakao uznawano za napój przeznaczony dla bogów. Nasionka brązowej fasoli, jak nazywano ziarna kakaowca zostały na Stary Kontynent przywiezione podczas odkryć geograficznych w XVI wieku. Na początku kakao było stosowane jako lekarstwo i dopiero, jak zaczęto je przyprawiać i nabrało smaku było stosowane w powszechnym spożyciu, aczkolwiek rozpowszechnienie czekolady na światową skalę nastąpiło dopiero podczas kolonializmu, gdy Brytyjczycy zaczęli uprawiać kakaowce u wybrzeży Afryki. Kakao w tamtych czasach było drogim towarem wymiennym. Z czasem zaczęło trafiać do coraz większej ilości domów, coraz bardziej zaczęto je modyfikować i pod coraz większą ilością postaci je produkują do tej pory. Więcej informacji znajdziecie tutaj: Czekolada