niedziela, 23 marca 2014

Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i kiełbasy






Bardzo proste danie, nie wymaga zbytniego nakładu sił, a jest naprawdę pyszne. Czasami można zrobić coś prostego na obiad, nie zawsze musimy siedzieć pół dnia w kuchni podczas gotowania a drugie pół podczas zmywania :)

Ziemniaki- około 10 średnich, ale ilość oczywiście dostosowujemy do ilości osób i ich apetytu
Kiełbasę można użyć w zasadzie każdą, według upodobań smakowych, najczęściej wybieraną do takich potraw jest śląska. Jeżeli ją wybierzemy to będziemy potrzebować około 5-6 sztuk. Zaopatrzmy się również w dużą słodką cebulę, sól i ewentualnie zioła do posypania ziemniaków, oraz oliwę z oliwek.
Ziemniaki szorujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy od zagotowania 10 minut. Muszą trochę zmięknąć, bo w przeciwnym razie będą się piekły bardzo długo. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki a kiełbasy lekko skośnie nacinamy. Ugotowane i obrane ziemniaki kroimy na grube plasterki, układamy w naczyniu do zapiekanek wysmarowanym oliwą, posypujemy solą i ziołami, na nich układamy cebulę i na samą górę układamy kiełbasy.
Pieczemy w około 180 stopniach przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie a kiełbasa upieczona. Możemy pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę aby kiełbaski się przypiekły.