piątek, 18 kwietnia 2014

Łazanki ze słodką kapustą

Jest to przepis na bardzo delikatne, rozpływające się w ustach łazanki, dobre dla naszych pociech. Ugotowana słodka kapusta jest delikatniejsza niż kiszona i do tego rozgotowuje się i asymiluje z makaronem, więc prawie jej nie widać, co też przy niejadkach jest zaletą.
Także jeżeli zostanie Wam jakieś mięso z zupy to dla odmiany zamiast pierogów czy krokietów zróbcie łazanki!!!


Składniki trzeba dostosować do ilości mięsa, które nam zostanie z zupy. 
Opakowanie makaronu na łazanki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso z zupy zmielmy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy razem z nim zmielić warzywa z zupy: trochę marchewki, seler, pietruszkę. Kapustę poszatkujmy, sparzmy ją wrzątkiem, podlejmy wodą i gotujmy do miękkości. Kawałek wędzonego surowego boczku pokrójmy w małą kosteczkę i podsmażmy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodajmy go do ugotowanej kapusty.
Makaron odcedźmy, ale odrobinkę wody zostawmy, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Do makaronu dodajmy mięso, kapustę i dopiero teraz przyprawmy solą, pieprzem, zmielonym kminkiem. Podgrzewajmy wszystko razem jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły.
Smacznego!