piątek, 27 stycznia 2012

kawusia


Wreszcie kupiłam sobie spieniacz do mleka, czy jakkolwiek nazywa się to małe urządzonko, które robi z mleka taką fajną piankę:) I muszę przyznać, że kawa naprawdę smakuje lepiej. Do tej pory robiłam to ekspresem, ale gdzieś mi go spakowali i schowali... Dzisiaj była zwykła kawa z posypką czekoladową, ale już mam dużo pomysłów, więc czeka nas kawowy weekend:)

Czekoladowa chwilka...

W związku z ostrym nadejściem zimy myślę, że przyda nam się coś kalorycznego, żeby doładować akumulatory energetyczne hehe :) A poza tym każda pora jest dobra na pyszne czekoladowe ciacho :)
Oryginalny przepis znalazłam w którymś poradniku domowym, ale oczywiście nie byłabym sobą, jakbym czegoś nie pozmieniała :)

Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (dobrze by było znaleźć cukier z prawdziwą wanilią, jest nieopisanie lepszy)
1 opakowanie wiórków czekoladowych, czy kropelek, obojętnie, ważne, żeby coś takiego było, bo ładniej wygląda ciasto.
szczypta soli
Krem:
2 gorzkie czekolady
2 szklanki śmietanki kremówki
20 dag serka gotowego na serniki, ja miałam o smaku waniliowym i smakował jak danio(pycha), ale można ten zwykły
2 łyżeczki żelatyny
2 żółtka
2 łyżki cukrupudru
1 torebka cukru waniliowego
Dekoracja: wiórki czekoladowe lub starta czekolada na najgrubszych oczkach

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę przesiać i pomalutku wymieszać z żółtkami. Dodać pianę z białek, następnie wiórki czekoladowe i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm posmarować masłem-tylko spód.Wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po ostudzeniu przekroić go na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej obydwie czekolady. Ostudzić i dobrze schłodzić, wstawiając do lodówki. Żółtka i cukier puder upić na puszystą masę. Dodać serek i wymieszać. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubijamy na sztywno z 1/3 cukru waniliowego. Połączyć z masą serową. Żelatynę rozpuścić w bardzo niewielkiej ilości wrzącej wody, wymieszać z kremem i wstawić do lodówki, żeby stężała. Następnie przekładać masą krążki ciacha i na koniec obsmarować z każdej strony pozostałym kremem. Na wierzchu posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc, żeby biszkopt nasiąknął kremem.
 Jest naprawdę pyszne i fajnie wygląda :) Smacznego!