środa, 2 stycznia 2013

Tosty

Na śniadanko dzisiaj proponuję tosty, ale trochę bogatsze niż z wędliną, pieczarkami i serem. Chleb jest bardzo uniwersalny i dużo składników do niego pasuje, dzięki czemu śniadania nie muszą być nudne.

Tosty na dwie osoby:
chleb lub bułki
0,5 czerwonej cebuli
2 plastry polędwicy sopockiej
0,5 pomidora
1 mała cykoria
2 łyżki białego sera
4 plastry żółtego sera
zioła prowansalskie
imbir mielony
musztarda

Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, które później rozczłonkowujemy. Z pomidora obieramy skórkę i kroimy w kostkę. Cykorię również kroimy w kostkę. Ser żółty i wędlinę kroimy na paski. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy razem z białym serem, ziołami i imbirem.

 Pieczywo smarujemy musztarda i nakładamy farsz do tostów. Możemy go trochę uklepać na tostach, żeby lepiej się trzymał.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i wkładamy tosty. Pieczemy około 15 minut aż pieczywo będzie chrupiące a ser lekko roztopiony. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz