czwartek, 10 kwietnia 2014

Polędwica wieprzowa w grzybach



Polędwica wieprzowa przez swoją delikatność i miękkość jest bardzo smaczna i łatwa w obróbce. Szybko można z niej wyczarować przepyszny obiad. Któregoś razu będąc w sklepie poddałam się chwili i nawrzucałam do koszyka różne rzeczy. Wśród nich znalazła się właśnie polędwica wieprzowa, cała siatka pieczarek i tacka boczniaków. Z półki z kuchniami świata ściągnęłam słodki sos chilli po czym stwierdziłam, że wszystkie te składniki świetnie się będą ze sobą komponować :) 

Dwie polędwiczki wieprzowe należy umyć i pokroić na kawałki około 2-3 cm kostki. Słodką dużą cebulę trzeba poszatkować bardzo drobniutko i wrzucić razem z mięsem na rozgrzana oliwę do garnka lub patelni. Obsmażyć mięso z każdej strony, wielokrotnie mieszając. Można je trochę przyrumienić. W tym czasie kroimy boczniaki i pieczarki. Potrawa będzie o wiele smaczniejsza, jak dodamy grzybków mun i shitake. Trzeba je oczywiście przygotować, ale wszystkie informacje zawarte są na opakowaniu. 
Wodę na makaron należy wstawić w sporym garnku, dobrze ją posolić i lekko skropić oliwą. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. Do tego dania najbardziej będzie pasować tagiatelle. Należy pamiętać, że makaronów, które podajemy z sosem nie należy hartować zimną wodą, bo nie przejdą sosem.

Gdy już mięso się przyrumieni wrzucić należy grzyby pokrojone na spore kawałki, na przykład jeżeli pieczarka jest ogromna przekroić ją trzeba na 4 części, ale jeżeli jest malutka to w ogóle jej nie kroić. Grzyby się kurczą bardzo podczas gotowania, a im większy kawałek tym smaczniejszy kęs. 
Zmniejszamy gaz i wlewamy około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec dodajmy 1 łyżkę prawdziwego masła, sól, pieprz, sos sojowy, słodki sos chilli. Nie żałujmy ostatniej przyprawy, dzięki niej sos będzie wyśmienity, a wcale nie bardzo ostry. 

Makaron po odcedzeniu nakładamy na talerz, na nim kładziemy porcję polędwiczek. Jeżeli mamy ochotę możemy zetrzeć sobie na wierzch trochę parmezanu, na pewno się nie zawiedziemy smakiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz